Arkkitehdit Soini & Horto

Miellyttävää pienuuden tunnetta – Triplassa käytetyt visuaaliset vihjeet auttavat tilan hahmottamista

16.09.2019

Pohjoismaiden suurimman kauppakeskuksen Triplan seinien sisällä virtaa pian vilkas kaupunkitunnelma, kun alueen asukkaat ja läpikulkijat pääsevät tutustumaan sen tarjontaan. Suomessa kokoluokaltaan harvinaislaatuisen rakennustyön suunnittelusta vastaava arkkitehtitoimisto Arkkitehdit Soini & Horto on ottanut työssään huomioon sen, että Triplan avarat tilat ovat kävijöille helposti hahmotettavissa.

Suuret ihmismäärät tarvitsevat toimivia ja helposti hahmotettavia tiloja sujuvan liikkuvuuden takaamiseksi. Tilojen suunnittelussa on myös otettava huomioon, miten saada käyttäjät viihtymään ja tuntemaan olonsa hyväksi.

– Päädyimme Triplan kauppakeskuksen suunnittelutyössä rakenteen suhteen perinteiseen kahden käytävän ratkaisuun. Tätä mallia selkeyttää tilojen runsas avaruus ja se, että kauppakeskuksen sisäänkäynnit ovat rakennuksen kullakin seinustalla asetettu vastakkain. Näin tilaan saapuvan henkilön on aina helppo hahmottaa, missä seuraava uloskäynti sijaitsee, Triplan pääsuunnittelusta vastaavan Arkkitehdit Soini & Horton hallituksen puheenjohtaja ja Triplan arkkitehtiryhmän vetäjä Kalle Soini sanoo.

– On kuitenkin luonnollista, että valtavat tilat saavat ihmisen tuntemaan itsensä pieneksi. Tavoitteenamme Triplassa onkin ollut, että tila aikaansaa kulkijalleen miellyttävän pienuuden tunteen, tarjoten jatkuvasti selkeitä visuaalisia viestejä siitä, missäpäin kauppakeskusta hän kulloinkin liikkuu, Soini jatkaa.

Triplan kauppakeskuksen sisätilan suunnittelussa toistuvat jatkuvasti useat yhtenäiset ja yksityiskohtaiset visuaaliset viestit.

– Huomiota voi kiinnittää vaikkapa eri kerrosten kattokuviointiin ja niiden väriteemoihin tai tilaa ympäröivien seinäverhoilujen takaa häämöttäviin erilaisiin väripintoihin. Värien avulla tilassa olijalle viestitään tunnelman lisäksi myös tilassa liikkumista ohjaavaa logiikkaa, Kalle Soini kertoo.