Arkkitehdit Soini & Horto

2020

Pyynikin Trikoo, As Oy Tampereen Pyynikin Patruuna
Tampere

Pyynikin Trikoon vanha tehdasalue sijaitsee Tampereella, suojellun Pyynikinharjun ja Pyhäjärven välisellä luonnonkauniilla ranta-alueella. Vanha teollisuuskiinteistö konvertoidaan uuteen käyttöön; sinne remontoidaan korkealaatuisia asuinhuoneistoja, 150 huoneen studiohotelli sekä liiketilaa. Rakennukset ovat asemakaavassa suojeltuja, minkä vuoksi korjaus- ja muutostöissä tuli huomioida niiden kaupunkikuvan kannalta merkittävän luonteen säilyminen.

Hankkeista ensimmäisenä valmistui Asunto Oy Tampereen Pyynikin Patruuna kesällä 2020. Aikanaan trikootehtaan ompelimona toimineista tiloista löytyy nyt 68 uutta, tehdasajan henkeä kunnioittavaa loft-asuntoa, joissa kaikissa on joko ranskalainen parveke, pieni ulokeparveke tai kattoterassi. Rakennus kuuluu Pyynikin Trikoon vanhimpaan rakennuskantaan. Sen ulkoseinät ovat massiivitiiltä ja pilarit, välipohjien palkistot sekä laatat betonirakenteiset. Julkisivun tiilimuuratut osat kunnostettiin ja rapattu osuus uusittiin kauttaaltaan. Ylimmän kerroksen rapattua osaa lukuun ottamatta kaikki ikkunapenkit purettiin ja ikkuna-aukot suurennettiin lattiaan saakka. Joka toiseen ikkuna-aukkoon asennettiin pienet esivalmistetut teräsparvekkeet.

Pyynikin Patruunassa loft-tunnelmaa on haluttu vaalia jättämällä näkyviin mahdollisimman paljon vanhan teollisuusrakennuksen rakenteita. Vanhojen betonipilarien, -palkkien ja holvien pintoihin on jätetty näkyviin ajan tuomat pienet kolot ja kulumat. Ulkoseinien vanhat tiilipinnat luovat lämpimän kontrastin betonirakenteiden ja uusien väliseinien valkoisuudelle. Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co on suunnitellut asukkaiden valittavaksi kolme vaihtoehtoista sisustuskonseptia.

Projektin nimi: Pyynikin Trikoo, As Oy Tampereen Pyynikin Patruuna
Sijainti: Tampere
Vuosi: 2020
Projektin vaihe: Valmistunut
Koko: 5805 kem2 ja 5525 kem2
Tilaaja: Aberdeen Standard Investments
Suunnittelutiimi:
Jukka Leiwo, pääsuunnittelija
Ilona Karjalainen, vastaava rakennussuunnittelija (Patruuna)
Sonja Vasiljevic, vastaava rakennussuunnittelija (Mestari)
Sakari Kangasmetsä, projektiarkkitehti
Carl von Numers, projektiarkkitehti
Karoliina Härkälä, rakennusarkkitehti
Boro Sanchis, projektiarkkitehti
Minerva Ahokanto, projektiarkkitehti
Kustaa Lahtinen, suunnittelija
Ansa Piispa, suunnittelija
Assi Lindholm, suunnitteluassistentti
Jari Pakarinen, 3D-visualisointi
Otso Jylhä, 3D-visualisointi