Arkkitehdit Soini & Horto

2016

Hotelli Auratalo
Helsinki

Auratalona tunnettu, Helsingin Töölössä sijaitseva toimistorakennus muutettiin hotelliksi. Uljas rakennus edustaa kansainvälistä tyyliä 1960-luvun alun Helsingin rakennusten joukossa. Rakennus on kokenut vuosikymmenten aikana monenlaisia muutoksia, joten alkuperäisestä ilmeestä ei ollut juuri mitään jäljellä.

Auratalo-nimi tulee vakuutusyhtiö Aurasta, joka rakennutti arkkitehtuurikilpailun jälkeen toimistotalon Töölöön Topeliuksenkadun ja Tukholmankadun kulmaukseen. Eero Virkkusen arkkitehtitoimiston suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1962. Muutostyön kansainvälisenä modernismin esikuvana oli New Yorkissa sijaitseva 21-kerroksinen Lever House. Myös Mies van der Rohen metalli-lasi-arkkitehtuuri toimi vaikuttimena.

Julkisivuun palautettiin alkuperäinen voimakkaan graafinen ilme. Vaikka rakennus ei ollutkaan suojeltu, on sillä kaupunkikuvallista arvoa. Muutoksessa saatiin hienosti jatketuksi sen elämää. Rakennuksen 11 maanpäälliseen kerrokseen sijoitettiin 200 hotellihuonetta ja kaksi ravintolaa. Joissakin huoneissa on jäljellä vanhoja pilareita, mikä tekee niistä persoonallisia ja keskenään erilaisia. Hotellikerroksista kolme suunniteltiin viereisen HYKS:in potilasasiakkaiden käyttöön ”Helppo liikkua”-konseptin mukaan; huoneissa on mm. leveämmät oviaukot. Talotekniikka sijoitettiin huonekerrosten päälle omaan kerrokseensa.

Projektin nimi: Hotelli Auratalo
Sijainti: Helsinki
Vuosi: 2016
Projektin vaihe: Valmistunut
Koko: 9170 m2, 200 hotellihuonetta
Tilaaja: LähiTapiola, Lemminkäinen Talo Oy
Suunnittelutiimi:
Santtu Rothsten, pääsuunnittelija
Teemu Asikainen, vastaava rakennussuunnittelija
Mikko Tuomisto, projektiassistentti ja tietomallivastaava
Hanna Jalassola, projektiassistentti
Kustaa Lahtinen, projektiassistentti
Ansa Piispa, projektiassistentti
Jarkko Holttinen, projektiassistentti