DeWaltilta Malminkadulle – kymmenen vuotta hauskanpitoa

04.09.2017
DeWaltilta Malminkadulle – kymmenen vuotta hauskanpitoa

Puhelin pirahti. Kalle. Kävelin hiljaiseen huoneeseen puhumaan.

– Ok, olen messissä.

Päätös oli tehty. Hirvitti.

 

Muutama vuosi aiemmin lähtiessäni edellisen työnantajani toimistosta kotiin, vastaan käveli Kalle Soini, firman uusi toimistopäällikkö.  Kalle pysähtyi kesken mietteensä, ja nosti päätään tervehtiäkseen.

– Sami, mulla olis yks idea…. Mitä jos pistettäisiin oma firma pystyyn?

Mietin hetken.

– Joo, pistetään vaan.

– Palataan tähän myöhemmin, huikkasi Kalle perään, ja jatkoi matkaansa.

 

Se myöhemmin koitti hieman myöhemmin, kuin olisin toivonut – ja aikaan jolloin päätös ei enää ollut helppo. Kalle oli viimeisillä 200 euron rahoillaan vuokrannut Hotelli Espoosta neuvotteluhuoneen, ja koetti uskotella, että edessämme olisi hieno tulevaisuus. Mietitytti.

Silloisen työnantajani tarjoama työtilaisuus jyskytti takaraivossa. Samaan aikaan päällä oli avioerokriisi ja keskeneräinen omakotitaloprojekti: koko yhtälö sai puntin tutisemaan.

All in.

 

Läksiäispuheessani kiitin kuluneista vuosista:

– Jostain syystä elämäni on kulkenut noin seitsemän vuoden periodeissa.
Aivan kuten Raamatussakin mainittiin seitsemän lihavaa lehmää ja seitsemän laihaa lehmää, nyt päättyy yksi jakso – ja alkaa uusi. En vain todellakaan osaa sanoa, olivatko kuluneet vuodet lihavia vai laihoja. Saas nähdä.

Seuraavalla viikolla aloitin uudessa toimistossa Kampin keskuksen toisella puolella pienessä huoneessa.  Alkuun meitä oli kolme: kaksi omistajaa ja yksi työntekijä. Ensimmäinen työpisteeni oli DeWaltin akkuporakoneen laatikon päällä läppäri sylissä. Muutaman kerran kävi mielessä, että mitähän hemmettiä tuli oikein tehtyä.

Töitä riitti kuitenkin hyvin, suhdanteet olivat hyvät ja varsin pian lähdimme palkkaamaan uutta työvoimaa.

Kallen kanssa yhteistyö sujui hienosti ja ystävystyimme pikkuhiljaa. Ennen yhteistä firmaa emme tunteneet toisiamme juurikaan muuta kuin muutamien työjuttujen kautta.  Vastoinkäymiset työssä ja elämässä ylipäätään lujittivat ystävyyttämme ja loivat pohjaa aidolle kumppanuudelle.

 

– … esityksemme lopuksi toteaisin, että vaikka nyt olemme pieni aloitteleva
yritys, tavoitteenamme on olla viidessä vuodessa merkittävä suomalainen arkkitehtitoimisto. Ohessa arviomme kasvusta ja henkilömääristä seuraaville vuosille. Muutaman vuoden päästä haluamme olla noin kolmenkymmenen hengen toimisto; näkemyksemme mukaan silloin organisaatio on tehokkaimmillaan…

– Siis miten te aiotte tuonne päästä? kysyi asiakas.

– Siis miten oikein aiotte saada noin paljon työntekijöitä ja töitä? ihmetteli toinen.

– No, luotan tässä omaan henkilökohtaiseen charmiini…, vitsailin.

Kalle repeili.

 

Alkuaikojen ennakkoluuloton tulevaisuudenusko ja tekemisen ilo alkoivat tuottaa hedelmää. Muutimme nopeasti isompiin tiloihin samassa kiinteistössä. Saimme ihan oikeitakin toimeksiantoja, yritys kasvoi. Kassa oli tiukalla, kuten aina.

 

– Mites tää ensimmäinen kesäloma? Onko meillä varaa pitää mitään lomaa? Kalle kysyi perinteisellä kuunvaihteen laskutusillallisella.

– No ei. Tai jos pidetään, niin sitten on syyskuun alussa rahat loppu. Hetken hiljaisuus… Kalle jatkoi:

– Mut mehän ollaan rahamiehiä!

– No hitto vie, niin ollaankin!

– Eihän tässä sitten mitään hätää ole.

– Ei niin, mennään lomalle!

Ja kättä päälle.

Syksymmällä totesin Kallelle, että joo, rahamiehiä ehkä ollaan, mutta köyhiä sellaisia.

 

Vuodet vieri, ja homma eteni, joskus eteen- ja joskus taaksepäin. Kaikennäköistä tapahtui matkan aikana: avioeroja ja uusioperheitä, syntymää ja kuolemaa, riemua ja epätoivoa, ystävyyttä ja vihamiehiä. Eli täyttä elämää ja vähän päälle. Lopulta näin kymmenen vuotta myöhemmin olemme saavuttaneet tavoitteemme yrityksenä – moninkertaisesti. Parasta tässä kaikessa on ollut se, että kaiken tämän jälkeen olemme Kallen kanssa parempia ystäviä kuin koskaan aiemmin. Vuosien saatossa olemme onnistuneet rakentamaan ympärillemme heimon, joka toimii AS&:H:n näköisen vahvan yrityskulttuurin kulmakivenä: kulttuurin, jonka toteutumista on ilo seurata vierestä päivittäin. Kaikki lähtee ihmisistä.

Vaikka varsinaista taloudellista menestystä ei vuosien saatossa ole tullutkaan – ainakaan vielä – en ole päivääkään katunut valintaani. Henkilökohtaisella charmilla on päästy melko pitkälle: kai siinä hieman onnea ja ammattitaitoakin on mukana ollut.  Oppia ikä kaikki, kuten sanotaan. Jos olisin jäänyt edelliseen yritykseen töihin, olisin monia hienoja kokemuksia ja ystävyyksiä köyhempi. Loppupeleissä se rikkaus on juuri siinä – ja siitä olen kiitollinen joka ikinen päivä.

– – – – –

Kirjoittajana toimi toinen AS&H:n perustajista, luonnollisen charmikas Sami Horto.

AS&H juhlisti kymmenvuotista taivaltaan henkilöstönsä ja asiakkaittensa kanssa. Yrityksen toiselle perustajalle, Kalle Soinille on myönnetty Suomen Yrittäjien hopeinen yrittäjäristi kymmenvuotisesta yrittäjäurasta.

Kiitokset kaikille mukana matkustaneille, reissu jatkuu kohti seuraavaa vuosikymmentä!